W trakcie terapii antybiotykami, czy w okresach, w których odporność wystawiona jest na próbę,warto szczególnie zadbać o równowagę mikroflory jelitowej. Sprawdź, jak to zrobić i poznaj różnicę pomiędzy probiotykiem, prebiotykiem i synbiotykiem.
Zdrowy i prawidłowo działający organizm ma zrównoważoną florę bakteryjną, dlatego warto się o nią troszczyć. Mikroflora jelitowa może się składać z miliardów bakterii kilkuset szczepów, tylko niektóre z nich są jednak kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Zdrowa mikroflora ma znaczący wpływa na odporność organizmu.
Probiotyk – czym jest i gdzie go szukać?
Probiotyk jest to szczep żywych drobnoustrojów, który podany prawidłowo na przykład w trakcie terapii antybiotykami wspiera zachowanie równowagi mikroflory bakteryjnej. Do probiotyków należy kilka szczepów bakterii, między innymi: Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus casei Shirato, Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis Bb 12.
Probiotyk możesz znaleźć w preparacie dostępnym w aptece, a także w kilku produktach spożywczych. Aby jak najskuteczniej wspierać równowagę mikroflory bakteryjnej (na przykład w trakcie przyjmowania antybiotyków i po zakończeniu terapii), najlepiej połączyć obie te metody i uzupełnić jadłospis o te produkty:
- jogurty, maślanki i kefiry – wszelkie napoje mleczne uzyskane dzięki procesowi fermentacji. Kefir zawiera więcej bakterii probiotycznych niż jogurt.
- kiszonki – na przykład ogórki, kapusta, marchew, rzodkiew. Pamiętaj, że tylko produkty fermentowane w solance zawierają probiotyki. Przetwory tworzone z wykorzystaniem octu nie mają takich właściwości.
- kwas chlebowy – sfermentowany napój z chleba
- kombucha – to słodki napój powstały w wyniku fermentacji herbaty
- pasta miso – popularna w azjatyckiej kuchni pasta z brązowego ryżu i soi
Prebiotyk a synbiotyk
Dobry probiotyk dla dorosłych powinien zawierać również prebiotyk. Aby dobroczynne drobnoustroje miały szansę rozmnożyć się i skolonizować jelito grube, dobrze gdy są przyjmowane wraz z prebiotykiem, czyli substancją stanowiącą dla nich pożywienie. To składniki pożywienia odporne na działanie enzymów trawiennych, działające pobudzająco na aktywność i namnażanie niektórych szczepów bakteryjnych. Produkt, zawierający jednocześnie probiotyk i prebiotyk to synbiotyk. Takie połączenie też pozwala wesprzeć mikroflorę jelitową.
Naturalne prebiotyki w diecie
Prebiotyki to naturalna pożywka dla mikroflory jelita. Nie podlega ona trawieniu, a produkty jej fermentacji tworzą dogodne warunki do kolonizacji dobroczynnych szczepów bakteryjnych w jelicie grubym. Prebiotyki to zazwyczaj oligosacharydy, włóknik czy laktuloza. Warto wiedzieć również, że w kilku produktach spożywczych znajdziesz naturalne prebiotyki. Aby wesprzeć przywracanie równowagi flory jelitowej, możesz włączyć do jadłospisu także te artykuły:
- ziemniaki
- czosnek
- cebula
- szparagi
- cykoria
- banany
- pomidory
- karczochy
- por
- pszenica
Prebiotyki można znaleźć również w przetworach owocowych, chlebie i w niskokalorycznych słodyczach, napojach mlecznych oraz w jogurtach.
Napisz pierwszy komentarz