Brzoskwinie – 5 pomysłów na orzeźwiający deser w pucharku

[REKLAMA]

Latem nie brakuje pysznych owoców, które rozpływają się w ustach. Świetnym przykładem są soczyste i miękkie brzoskwinie. Możesz przygotować z nich rozmaite desery, po które chętnie sięgają zarówno dorośli, jak i dzieci. Wystarczy kilka składników, aby wyczarować coś pysznego. Poznaj proste i szybkie przepisy na desery na bazie brzoskwiń.

Przepis na deser brzoskwiniowy z serkiem mascarpone

Do przygotowania brzoskwiniowego deseru w pucharkach (duży wybór naczyń deserowych znajdziesz na: https://www.pucharydeserowe.pl/) potrzebować będziesz 100 g kruchych ciastek, pięciu dużych brzoskwiń, 200 ml śmietany 30%, 250 g serka mascarpone, czterech łyżek cukru waniliowego.

W pierwszej kolejności rozkrusz ciastka i umieść je na spodzie pucharków. Następnie wyłóż na to warstwę serka mascarpone. Potem przejdź do obrania i wypestkowania brzoskwiń. Następnie zblenduj je na gładką masę (zostaw kilka plasterków do dekoracji). Do masy będziesz potrzebować schłodzoną śmietanę, którą ubijesz, po czym dodasz cukier i mascarpone. Na koniec połącz ją z musem brzoskwiniowym. Wyłóż masę na wierzch deseru, po czym udekoruj plasterkami brzoskwini.

Serowy deser z galaretką

Pyszny deser przygotujesz z biszkoptów, serka z wiaderka, galaretki i brzoskwiń. Potrzebne będzie Ci kilkanaście miękkich biszkoptów. Zaopatrz się także w dwie szklanki sera z wiaderka oraz dwa opakowania galaretki brzoskwiniowej.

Spód pucharków wyłóż pokruszonymi biszkoptami. Następnie przygotuj jedną galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wlej ją potem do sera i zmiksuj całość, aż powstanie gładka masa, po czym pozostaw do ostygnięcia.

Druga galaretka posłuży jaka warstwa z brzoskwiniami. Pokrój owoce w kostkę i dodaj je do rozpuszczonej galaretki, następnie odstaw do wystudzenia. Na spód biszkoptowy wlej 1/2 warstwy serowej, po czym wylej połowę galaretki z brzoskwiniami i umieść pucharek w lodówce. Gdy galaretka stężeje, wlej do pucharka drugą część masy serowej i pozostałą część galaretki z owocami.

Nasiona chia z brzoskwiniami

Możesz przygotować niskokaloryczny i smaczny deser z nasionami chia i brzoskwiniami. Będziesz potrzebować do tego szklanki mleka, pięciu łyżek nasion chia, dwóch łyżek cukru z wanilią i pięciu brzoskwiń.

Wymieszaj mleko z cukrem, po czym dodaj chia i połącz wszystko dokładnie. Pozostaw na trzy godziny, aż nasiona spęcznieją. Po kilku godzinach połóż na powstały deser zblendowane brzoskwinie i udekoruj je owocami pokrojonymi w kostkę.

Orzeźwiający deser brzoskwiniowy bez białego cukru

Do tego deseru będziesz potrzebować: cztery brzoskwinie, 200 ml gęstego jogurtu, cztery łyżki miodu, syropu daktylowego lub klonowego.

Przygotowanie: brzoskwinie umyj i umieść je w zamrażalniku na kilka godzin lub na całą noc. Po zamrożeniu będzie można je zetrzeć na tarce na małych oczkach. Spody pucharków wypełnij trzema łyżkami jogurtu. Następnie połóż starte owoce – jedna brzoskwinia na jeden pucharek. Na koniec polej wszystko słodkim syropem.

Deser z serka homogenizowanego

Do zrobienia deseru potrzebujesz 500 ml serka homogenizowanego waniliowego, dwóch galaretek brzoskwiniowych i pół kilograma brzoskwiń.

Zrób galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym wlej jej niewielką ilość do każdego pucharka. Pozostałą część pozostaw do schłodzenia. Następnie zblenduj połowę brzoskwiń na mus, a resztę pokrój w kostkę. Do musu dodaj trochę galaretki i wymieszaj.

Potem połącz serek homogenizowany z pozostałą galaretką, dodaj do tego owoce pokrojone w kostkę i wymieszaj. Przelej całość do pucharków i wstaw do lodówki. Na stężałą masę wlej mus brzoskwiniowy i schładzaj przez kilka godzin.

Źródło zdjęć: Envato

Artykuł sponsorowany

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*