Cechy dobrego blendera gastronomicznego

Wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego jest kluczowym elementem potrzebnym do prawidłowego i efektywnego funkcjonowania obiektu. Należy wziąć to pod uwagę już w trakcie podejmowania decyzji aranżacyjnych dotyczących przestrzeni kuchennej. Niestety nie istnieje uniwersalny zestaw urządzeń, który sprawdzi się w każdej profesjonalnej kuchni. Ich dobór zależny jest od kilku składowych, które określają specyfikę lokalu. Pomimo tego istnieje kilka urządzeń, które muszą znaleźć się w każdej restauracyjnej czy kawiarnianej kuchni. Jednym z nich bezapelacyjnie jest blender gastronomiczny. Czym powinien cechować się tego typu sprzęt, by spełniał oczekiwania najbardziej wymagających użytkowników?

Bo ważne jest bezpieczeństwo

Niezależnie od tego, czym cechuje się dana kuchnia, jedną z kluczowych zasad, która musi zostać utrzymana, jest bezpieczeństwo wszystkich osób użytkujących sprzęty kuchenne. Najnowsze wydania blenderów wyposażone są w wiele zabezpieczeń, które pomagają utrzymać ład. Wśród nich m.in. znajdują się:

  • zabezpieczenie przed dziećmi, które nie pozwala na przypadkowe uruchomienie blendera,
  • czujnik prawidłowego montażu, który blokuje uruchomienie się blendera w sytuacji niewłaściwego połączenia elementów,
  • funkcja wyciszenia hałasu.

Niesamowita wydajność

Profesjonalny blender gastronomiczny jest eksploatowany na dużo większym poziomie niż jego domowe odpowiedniki. Dlatego też przy jego wyborze, należy wziąć pod uwagę wydajność. Powinna być ona na dostatecznie wysokim poziomie. Optymalnym rozwiązaniem będzie blender o mocy około 1700 W, która pozwala na osiągnięcie 30000 obrotów na minutę. Dzięki nim blender rozdrabnia produkty na bardzo małe cząsteczki w krótkim czasie.

Długoletnia trwałość

Profesjonalny blender kielichowy musi mieć solidną konstrukcję. Ze względu na jego intensywne użytkowanie, materiały, z którego zostały wykonane, powinny być niezwykle solidne. Najnowocześniejsze urządzenia tego typu produkowane są z tritanu, który do złudzenia przypomina zwykłe szkło, jednak wykazuje wysoki poziom odporności na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania.

Ponadto tritan nie zawiera w swoim składzie szkodliwych związków chemicznych, które notorycznie występują w produktach wykonanych ze sztucznych tworzyw.

Ostre noże

Blender w lokalu gastronomiczny wykorzystywany jest do rozdrabniania różnych produktów. Stąd też ostrość jego noży jest jedną z kluczowych kwestii, która powinna być rozpatrywana przez kupujących. Dobry blender powinien mieć noże, które powlekane są dodatkową, tytanową powłoką.

Duż0 gości = duża pojemność

Warto pamiętać, że lokal gastronomiczny przyjmuje na co dzień niezliczoną liczbę gości. Pojemność blendera musi być odpowiednia duża, by potrawy były przygotowywane w większej ilości.

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*