Kulinarne zakątki Kołobrzegu

[REKLAMA]

Jeśli poszukujesz kulinarnych inspiracji i ciekawych restauracji w Kołobrzegu, jesteś w dobrym miejscu. Pozwól sobie na ucztę dla podniebienia i zobacz, co ma do zaoferowania ten nadbałtycki kurort!

Wypoczynek nad Morzem Bałtyckim jest okazją nie tylko do plażowania i korzystania z błogiego lenistwa, ale i do rozpieszczania naszych kubków smakowych. Będąc na wakacjach często decydujemy się na jedzenie, którego nie mamy okazji spożywać na co dzień. Wakacje kojarzą się również z pozwoleniem sobie na mniej restrykcyjną dietę i sięganiem bez wyrzutów sumienia po pyszności, których normalnie unikamy, takich jak gofry czy lody. Pozwala to nie tylko rozsmakować się w słodkościach, ale i przenieść się do czasów dzieciństwa.

Podróże kulinarne podczas wakacji to doskonałe uzupełnienie wypoczynku. W niniejszym artykule postanowiliśmy poznać kulinarne zakamarki Kołobrzegu i sprawdzić, co ma do zaoferowanie ten jeden z bardziej popularnych nadbałtyckich kurortów.

Prosto z morza

Podczas pobytu nad Bałtykiem mamy okazję do skosztowania świeżych morskich ryb, co nie zawsze jest możliwe. Dodatkowo jest to okazja do wspierania lokalnych biznesów. Dla osób które chcą mieć gwarancję świeżości produktów, najlepszą opcją jest kupno ryb w lokalnym porcie, często nawet bezpośrednio z kutra! W Kołobrzegu port znajduje się przy ulicy Morskiej i mieści się tam również Lokalne Centrum Pierwszej Sprzedaży Ryb.

Wyjątkowe lokale

Gwarancję świeżości mamy również w lokalnych restauracjach – warto wybierać jednak te, które cieszą się uznaniem i mają dobre opinie. W tym celu warto sprawdzić opinie dotyczące lokalu, na przykład w internecie. Dla niektórych wyznacznikiem jakości restauracji jest liczba wolnych stolików – im ich mniej, tym lokal jest lepszy. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że w sezonie wyznacznik ten nie zdaje egzaminu. Zazwyczaj w popularnych kurortach (w tym w Kołobrzegu) wszelkie lokale są zaludnione, ponieważ turystów jest bardzo wielu.

Godna polecenia restauracja – Kołobrzeg ma ich sporo. Naszym wyborem jest znajdująca się w Hotelu Leda restauracja  La Maison. Łączy ona tradycje kuchni śródziemnomorskiej z elementami kuchni francuskiej. Elementem, który zdecydowanie wyróżnia lokal na tle innych, jest homarium. Dzięki niemu goście mogą delektować się świeżym, wyłowionym tuż przed przygotowaniem homarem. Praktyka ta stosowana jest w najwyższej klasy restauracjach, a wspomniany sposób przygotowania wpływa na niezwykłe walory smakowe skorupiaka.

Oprócz homara w menu znajdziemy także świeże ryby, które Szef Kuchni Krystian Gajek przygotowuje w sposób łączący tradycję z nowoczesnością. Warto polecić również wyjątkowe desery, Restauracja La Maison znajduje się w czołówce najlepszych restauracji w Kołobrzegu, a według niektórych rankingów uznawana jest nawet za najlepszą. Odwiedzając Kołobrzeg warto zajrzeć do tej wyjątkowej restauracji, aby samemu przekonać się o jej niezwykłości.

1 komentarz

  1. Szanuje kuchnie Kołobrzegu, ale wraz z mężem nienawidzimy nadmorskich miejscowości. Kojarzą nam się z disco-polo i tanim alkoholem. Sama kuchnia jest w porządku i chętnie spróbuję coś tam ugotować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*